Si hagués de triar un peix triaria, sense pensar-m'ho, el bacallà. De fet, el meu plat preferit és patates amb bacallà, una recepta que no pot ser més senzilla, però que trobo boníssima.
Quan era petita la meva àvia sempre ens feia bacallà el divendres Sant, ella era la cuinera encarregada. Tenia clar que portava ou dur i carxofa, però no recordava massa cosa més. Tenia la imatge de la cassola i jo esperant a menjar-la, però no recordava quins ingredients més portava. L'única persona que m'ho podia dir, a part de la Judith, evidentment, era el meu pare; perquè a la cuinera fa temps que la seva memòria va decidir marxar de vacances i no tornar. Així que li vaig demanar i el Jaumet, ben content, em va dir els ingredients. I de pas em va dir altres plats amb bacallà i batalletes de quan era petit. Mireu que les he sentit vegades, però les explica amb tanta il·lusió que és com si les escoltés per primera vegada.
Us he de dir que quan el bacallà va estar fet, l'olor em va recordar a la cassola de la iaia i vaig estar molt feliç, el gust no el vaig saber fins que vaig començar a menjar, perquè tinc una mania que crec que no us he dit mai, no m'agrada tastar el menjar mentre el cuino, sempre busco voluntaris que m'acaben dient: perquè no ho tastes tu també? Sóc més d'olors, què hi farem! Si m'agrada l'olor ja m'imagino el gust i intueixo si m'agradarà o no.
A casa no els hi agrada el bacallà, és per això que quan veig als vostres blocs que feu bacallà se'm fa la boca aigua! Sort que aquesta vegada no hi havia excusa: memòries d'una cuinera s'ho valia, així que divendres Sant, i recordant tradicions, vaig menjar bacallà de quaresma!
Moltes gràcies a tots els que feu Memòries d'una cuinera possible, estem molt contents de comptar amb la vostra ajuda. Recordeu que hi ha de temps fins el dia 28 i que el dia 1 publicarem el recull de les receptes rebudes.
Ingredients:
2 talls de morro de bacallà dessalat
1 patata
1 carxofa
1 ou dur
Llorer
Picada
1 got de brou de verdures
2 cullerades de tomàquet fregit
Oli
Sal
Pebre
Farina
2 dents d'all
Preparació:
Enfarinar el bacallà i fregir-lo fins que sigui rossejat. Retirar del foc i reservar.
Pelar la carxofa i tallar-la quarts, fregir-la uns minuts i reservar. Fer el mateix amb la patata tallada a daus.
Pelar els alls, retirar el cor i tallar a trossos petits.
A la cassola fregir els alls, quan comencin a agafar color tirar-hi la picada i el tomàquet. Afegir el llorer. Deixar-ho dos minuts i afegir la patata. Tirar el brou i deixar que es faci durant deu minuts. Passat aquest temps tirar-hi les carxofes i, cinc minuts després, el bacallà i l'ou dur partit per la meitat. Tirar pebre i quan les patates estiguin fetes i... ja està el plat a punt.
29 comentaris:
Quin bon tall de bacallà i amb aquestes carxofes, que m'agraden amb deliri.
Perfecte Maca!!
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
Mai li menjat amb carxofes i mira que a casa de la meva mare es menja molt de bacallá.
Petonet
Hmmmm!!! M'encanta el bacallà!
La veritat és que aquest mes Memòries d'una cuinera ha fet que deleixi d'allò més amb aquestes receptes...
La foto ha quedat molt xula! I això que és un plat molt difícil de fotografiar!
Felicitats!
Qué pinta más rica Mónica. Ese bacalao huele a receta de siempre, a delicia.
Es un gusto participar en memorias ;)
Besos
M'imagino l'oloreta que deuria fer i m'encanta aquest bacallà!!!!! T'ha quedat fantàstic, amb carxofes i ou dur no pot ser d'altra manera!
Visca memòries i les germanes més guapes de tota la blocosfera!
Petonets
Sandra
Ai, doncs jo sóc al revés, crec que el bacallà és el peix que m'agrada menys... però segur que els de casa teva van entendre que aquesta ocasió es mereixia una excepció, je je je... ;)
com m'ha agradat el post d'avui!!! i el bacallà no fa falta que et digui que en vull dos plats, oi???? boníssim!!! i la foto preciossa!!! petonets
Ja teniem ganes de veure el bacallà d'una de les amfitriones!! :)
M'encanta la recepta, jo mai he tastat un bacallà de quaresma tradicional...i menys un amb tanta història. L'any que ve haurem de canviar bunyols per bacallà!! :P
Molts petonets guapaa!!
Doncs tu no t'has quedat gens curta eh?? La teva versió tb m'encanta i amb carxofes!! Deliciosa :)
OOOhhhh que envidia de plato.Es el primer año que no como bacalao en estas fechas.Te ha quedado la mar de tentador.OOOlé!
Un saludo
mmmmmmm, fa venir ganes de sopar!!! La fot m'encanta
petons gastronòmics
Es fabuloso ¡que pinta tan deliciosa! adoro el bacalao en todas sus formas y la tuya me ha enamorado completamente
Besos
Un plat de els de sempre...que restaran en la nostra memòria sempre.
una bona recepte de bacalla de quaresma i amb carxofas i ous,bo,bo
i la foto preciossa
miquel
Que delicia se ya quedado esse bacalao... Me encanta, pero aqui nos USA onde vivo es muy difícil de encontrar. Que bueno se ve el plato y la redeta : )
Besitos
M'encanta el peix i el bacallà és un dels meus preferits. El teu te molt bona pinta. Aquest mes no he pogut participar al Memòries però intentaré fer-ho el mes que ve.
Molts petons!
M'encanta la història. I trobo que la foto t'ha quedat preciosa. Però el que trobo més maco és el que expliques de la olor. La olor del plat et transportava al passat. Quantes vegades ens passa això amb les olors o els sabors... la veritat és que fa una pinta boníssima aquest bacallà.
Hola!
Quin post més maco! com la foto amb les herbetes al darrera...
Aquest bacallà amb tan bona companyia ha de ser deliciós!!!!!!! Petonets maca
La veritat es que un bon bacallà no necessita mássa guarnició més, t'ha quedat un plat ben bo.
Petons!
Una aportació fantàstica!! ha estat el protagonista aquests dies de Setmana Santa.
Jo també he fet la meva petita aportació ;)
Molts petonetss
Quina cosa més bona!! Amb el que m'agrada a mi el bacallà, amb aquesta proposta, em feu el gust eh? Estic recopilant unes receptes fantàstiques! Boníssim!
petonets bonica!
Oh quina bona pinta aquest bacallà!! i és que les receptes de la iaia no fallen mai!!
Hola!!!
Quina bona pinta!! Ja trobava que tardava l'amfitriona "major" a penjar la seva recepta ;))
La Mona moolt xula, ja he vist que al Boletet li ha agradat molt...No només diu ohhh,ohhh...parlant, també ho escriu...Ja ho dic que sou una família de cracks.
Petonets!!
Mónica; Un molt bon bacallá de quaresma, i fàcil i senzill de fer... de vegades no fa falta anar a grans restaurants i llocs de menjars... ho tenim molt a prop, no et sembla?
Que vagi de gust Mónica¡¡ :-D
Es muy curioso el acompañamiento, nunca lo había visto así. Un saludo
Mmmmmmmmmm delicioso. Adoro los platos de pescado y el bacalao es uno de mis preferidos :D
Besos.
Niña, esas fotos tuyas me encantan...no sé porque me traen una frescura tremenda, y me gusta, me dan ganas de atravesar pantalla y probar, y sentir esa brisa que se intuye.
Es un gusto participar con ustedes y esta iniciativa. Besiños y buen fin de semana.
Doncs a mi m'agrada el bacallà siga com siga, a casa també se'l mengen la mar de bé. La recepta que has posat té molt bona pinta, també m'agraden molt les carxofes. Besets.
A casa també en menjàvem per Divendres Sant, amb l'ou dur però sense la carxofa.
Ja m'imagino l'oloreta de la cuina!!! Si sembla que m'arriba amb aquest aspecte tan deliciós!!!
Publica un comentari a l'entrada