dimarts, 27 d’abril del 2010

Calçots arrebossats amb romesco

Els calçots són una altra de les coses que també m'encanten ! Quan fem la calçotada sempre acabem competint el Jordi, l'Yves i jo (la Judith no en menja), tot i que al final només en quedem dos: l'Yves i jo, ja que els altres no ens poden seguir! Algun dia ens farà mal menjar tants calçots !
La salsa també és una cosa important; molt important! Tant que hem arribat a fer complots per poder menjar una bona salsa ...





Ingredients:
Calçots

Per a l'arrebossat:
Farina
Aigua
Ou
Sal

Per a la salsa:
Ametlles
Avellanes
Tomàquet madur
2 nyores
Pa torrat
Sal
Pebre vermell
Oli d'oliva
Vinagre

Oli de gira-sol


Preparació:
Escalfar el forn a 250º.
Espolsar els calçots per treure la terra. Tallar la tija dels calçots a la mateixa mida per tal de que quedin tots bastant iguals.
Enfornar-los amb una safata a la que s'haurà posat paper sulfuritzat i deixar-los fins que estiguin fets -per saber-ho millor és punxar-los i notar que estiguin tendres-. S'ha d'anar en compte perquè tarden menys del que sembla a fer-se.

Arrebossat:
Batre l'ou, tirar-hi sal (cal recordar que els calçots s'han cuit sense sal) i, aleshores, tirar-hi la farina i l'aigua fins aconseguir una barreja que ens costi una mica de remenar (quan es posi el calçot ha de quedar la pasta enganxada, però sense que sigui molt espessa, ja que sinó quedaria un arrebossat molt gruixut).

Salsa:
Escaldar el tomàquet (també es pot escalivar) i posar en remull les nyores per hidratar-les.
Al got de la batedora posar-hi les ametlles, avellanes, tomàquet escaldat - nosaltres també hi afegim una mica de l'aigua, perquè quedi la salsa més líquida-, les nyores -hi ha qui treu la carn, nosaltres les hi posem senceres, sense la cua-, i el pa torrat. Triturar-ho una mica i, tot seguit, afegir la resta d'ingredients fins que es trobi el gust i la textura desitjada.
De receptes de salsa n'hi ha més d'una, però nosaltres fem aquesta, sense alls, i així es posa la ma de bé !
Si us sobra salsa no us preocupeu: es pot congelar.

Escalfar l'oli de gira-sol a una paella. Passar els calçots per la preparació de l'arrebossat i fregir-los amb oli calent fins que estiguin rossos.
Quan es treguin de la paella s'han de deixar assecar sobre paper absorbent. Finalment, ja es poden servir acompanyats de la salsa.