dilluns, 29 de novembre del 2010

Peus de porc o mans de ministre?

Ahir, dia d’eleccions, vam tenir dinar familiar a casa. El meu pare viu fora de Barcelona però vota aquí, així que amb la Judith li vam proposar de fer un dinar.

Sempre li deia: “quan vinguis a casa faré peus de porc”. Ja que li encanten! A mi també m’agraden i els que em coneixen, i saben que no m’agrada la carn, no entenen com em poden agradar: misteris de la vida!
Com que dels que érem a dinar només ens agraden a ell i a mi, també vaig fer paella, que és un plat que a tots ens agrada.

L'última vegada que vaig menjar peus de porc eren amb fruits secs i, tot i que em van agradar molt, vaig pensar que els fruits secs eren testimonials i que, cada vegada més, em fa més mandra menjar-ne pel tema dels ossos. Així que tenia clar que volia fer una recepta semblant, però que havia de tenir més fruits secs i no havia de tenir ossos. Alguna vegada havia vist peus de porc en terrina: era la solució perfecta!
Al meu pare li van encantar; clar que, com ja us he dit d’altres vegades, l’home sempre està content amb tot! A mi també em van agradar moltíssim.

El nom del títol ve perquè de petita alguna vegada havia sentit a dir això de les mans de ministre i no ho entenia. Li preguntava als meus pares per què tenien aquest nom!







Ingredients:
Peus de porc bullits
Orellanes d’albercoc
Prunes sense pinyol
Pinyons
Pastilla de brou de verdures
Pebre: en gra i en pols
Sal
Oli d’oliva
Vi blanc
Aigua




Preparació:
A una cassola, posar l’oli a escalfar. Tirar les orellanes i les prunes, deixar-ho fer uns minuts. Afegir els pinyons, deixar coure uns dos minuts i, després, afegir els peus de porc. Tirar pebre en pols sobre els peus i pebre en gra amb els fruits secs. Anar girant perquè quedin una mica rossos.
Afegir el vi blanc i deixar a foc fort fins que s’hagi evaporat una mica, durant uns tres minuts.
Esmicolar la pastilla de brou, tirar a la cassola i deixar-ho dos minuts. Afegir aigua i remenar.
Quan el brou s’hagi reduït una mica, retirar els peus de porc i deixar el foc encès fins que quedi un suquet més espès.
Agafar el motllo on ficar els peus de porc i cobrir amb film transparent suficient perquè puguin quedar del tot embolicats.
Posar una capa de peus de porc i una capa de fruits secs i anar alternant fins que s'acabin els peus de porc. La primera i l'última capa han de ser amb la carn. Acabar de tapar-ho amb el film transparent, posar-hi un pes a sobre (un brick de llet, per exemple) i deixar-ho reposar un dia a la nevera.

La salsa que queda amb els fruits secs, com que es deixa d’un dia per l’altre amb la gelatina que tenen els peus de porc, queda solidificada, així que a l’endemà només s’ha d’escalfar -Si veieu que tot i escalfar-la us queda tot molt espès o poca quantitat, podeu afegir una mica més d’aigua-.

Per preparar el plat: tallar la terrina a trossos d’1,5 cm aproximadament. Passar a una paella, amb poc oli, i fer volta i volta: només es tracta d’escalfar, ja que si es deixa molta estona es desfarà.

Servir acompanyat de la salsa amb els fruits secs, prèviament escalfada -Us he de dir que vaig posar molta quantitat de fruits secs, així quedava acompanyat d’una mena de compota salada-.

27 comentaris:

Nenalinda ha dit...

Ummmmmmmmm seguro esta de muete lenta ,no hay mas que ver la fotico.
Una receta y presentacion de 10 points.
Bicos mil wapa.

Yves ha dit...

Com no tinc memòria, la Judith em va haver de recordar que no m'agradaven, perquè en veure'ls te'n volia demanar. Molt bona pinta!

Unknown ha dit...

Ufff... quina presentació!!!. se m'està obrint la gana!! :)
Petó

Judith ha dit...

quasi vaig estar a punt de tastar-los!!! tenien una pinta!!!!!! un 10 per la foto!! ah! i la paella! ;P

Miquel ha dit...

Bona propuesta del peus de porc.Me gustam de todas maneras y la tuya con ver la foto ya me los comeria
sin pensarmelo dos veces
Adeu
miquel

Visc a la Cuina ha dit...

Jo també havia sentit l'expressió de mans de ministre, de fet no hi ha gaire diferència amb uns peus de porc ;)

sacerdotisadeisis ha dit...

Qué cosa más rica. Me encanta las manitas de cerdo. Son tan gelatinosas, tan deliciosas. Yo alguna vez las hago así pero con forma de rulo. Me ha parecido estupendo lo de añadir frutas secas. El resultado, delicioso, salta a la vista.

Un besito,

Sacer

Ingrid ha dit...

Han quedat preciosos aquest peus de porc!!! tenen un aspecte deliciós!segur que vareu disfrutar d'un dinar de luxe!
Molts petonets

PD: respecta a la pregunta que em fas del pa, el pots fer perfectament a mà. Veuràs que en el bloc ho poso també. La única diferència és que has de deixar llevar el pa més estona.

Alba ha dit...

Quina bona pinta que tenen!! Jo si et sóc sincera no sóc de peus de porc... La textura gelatinosa no m'agrada i per això no en menjo mai. Tot i així he de dir que veient la teva foto, em venen ganes de provar-los!:)Segur que el teu pare vindrà més sovint a Barcelona!! jiji!!

Molts petonets!!

Kako ha dit...

Yo te entiendo porque los pies de cerdo no tienen nada que ver con el resto del cuerpo y su textura es totalmente distinta, es más que nada cartílagos lo que comes.
Hace siglos mil que yo no como algo así, por lo general se comía en la matanza en el campo de mis padres, pero de eso ya mucho y aqui ni siquiera piensan que eso se puede comer.
Un abrazo, tu padre ha de haber estado felíz.

Coses de Llàbiro ha dit...

Nenalinda: gracias guapa!

Yves: llàstima, el proper dia t'enganyem!

Tast: gràcies!

Judith: amb uns convidats així dona gust!!!!!!!

Miquel: a mi també m'agraden de totes maneres.

Visc: al final ho vaig entendre ;)

Sacer: es que sin huesos queda mejor.

Ingrid: gràcies! No m'hi havia fixat.

Alba: entenc perfectament que tirin enrere, encara no entenc com m'agraden...;)

Kako: si ya lo dicen que del cerdo se aprovecha todo...

Petonets!

SUSANNA ha dit...

hola guapa tu

quina recepta, hummm, a mi també m´encanten els peus de porc,..a casa soc la uníca,..però ...cap problema, m´els faig per mi..( que m´estimo molt, je,je,)

anoto la teva recepta
mil petonets susanna

Coses de Llàbiro ha dit...

Susanna: m'ha fet molta gràcia el teu comentari;)
Jo també mel's cuino per mi, a casa tenim gustos diferents...
Petons.

Ana Powell ha dit...

Hola, enhorabuena por tu trabajo, fenomenal.
Las fotos son magnificas, hablan por si solas y demuestran la alta calidad de tu cocina.
Gracias por tu visita ♥

Gemma ha dit...

A mi els peus de porc no m'agaden, però explicats així i amb aquesta presentació, em sembla que no diria pas que no...

Coses de Llàbiro ha dit...

Gemma: es que és un plat incòmode de menjar i presentat sencer...

Ernestina Causse ha dit...

Qué bueno con frutos secos! Un saludo

Seda de Zanahoria ha dit...

Madre mia que pinta que tienen estas Manitas!!!!!
Me pasa lo mismo que a ti, me gustan mucho, pero los huesitos no, tenia pensado hacerlos en molde, como tu, y ahora me animo un poco mas...Enhorabuena!!!

Bss. Cris.

Anònim ha dit...

Mare meva, no sóc una fanàtica dels peus de porc... però així segur que me'ls menjaria i em sentiria com una ministra!! :D
No m'estranya que tinguis al pare content... t'han quedat fantàstics!
Petonets,
Sandra

Ague ha dit...

Acabo de llegar a tu blog y me ha encantado esta receta de manitas de cerdo,en casa nos encantan pero así con frutas secas no las he probado nunca,pero me llevo con tu permiso la receta,se ve una maravilla,decirte que me quedo entre tus seguidores y tus recetas y si lo deseas estás invitada a pasar por el mio,yo ahora me quedo un ratito más viendo esas maravillas,
un beso enorme y buen fin de semana.

Coses de Llàbiro ha dit...

Cris: venga, anímate y me cuentas.

Sandra: gràcies guapa!

Ague: bienvenida. Ahorta te visito.

Petonets.

Mercè ha dit...

Ooooohhh!!! Quina presentació i quin guisat més bo!! Saps què? Diumenge jo també vaig menjar peus de porc!! :)
Petons!

Unknown ha dit...

menuda presentación has hecho!!!!. me ha encantado. sigo un rato en tu blog que no lo conocía. un beso.

fresaypimienta ha dit...

Madre mia tiene un aspecto de lujo, una recta fantástica! un beso

Alfons ha dit...

Jo no sóc molt de peus de porc, però entenc que aquests fets tal i com expliques, hagin pujat de categoria i no siguin simplement uns peus, sinó unes mans de ministre...
Una abraçada

No tot són postres ha dit...

Hola Mònica,
A mi les "manetes de ministre" també m'agraden molt i fetes d'aquesta manera han d'estar... immillorables!
PTNTS
Dolça

Coses de Llàbiro ha dit...

Moltíssimes gràcies pels vostres comentaris. M'agraden molt les vostres visites!
Petonets.