Avui és nit de Revetlla. Nit de fogueres, petards i festa! I aquest mes a Memòries d'una cuinera el tema són les coques de Sant Joan.
La recepta l'he tret del llibre "Manual moderno de repostería". Modern segur que ho era, però a la seva època... És un llibre de 1986! I d'això ja fa algun temps.
Aquest llibre era de la meva mare i quan el vaig obrir hi vaig trobar un paràgraf que em va fer gràcia: "En la cocina se puede improvisar, añadir o eliminar ingredientes, sin temor a lo que, nunca con mayor propiedad, pordríamos llamar un desaguisado, dejarse llevar por la inspiración del momento y acertar. En la repostería, rotundamente, no." Així que ja ho sabeu, no sigueu atrevits! ;)
Que tingueu una bona revetlla, gaudiu d'aquesta nit màgica!
La nit de Sant Joan, és nit d’alegria
Estrellat de Flors, l’estiu ens arriba
De mans d’un follet que li fa de guia.
Primavera mort, l’hivern es retira.
Si arribés l’amor, mai més moriria.
...
Imitarem al sol amb grans fogates.
Llevem-nos el calçat damunt les brases.
Al cel van de 'verbena' ocells i astres.
I augmenten les virtuts d’herbes i agües.
Aquesta cançó la cantava Jaume Sisa, la lletra és de J.L.Bozzo. Si la voleu escoltar sencera podeu clicar aquí
Ingredients:
15 g d llevat fresc
350 g de farina
Llet
2 ous
100 g de mantega *
100 g de sucre
Canyella
Anís en gra
Pell ratllada d'una llimona *
* La recepta original diu 50 g de llard de porc i 50 g de mantega
** No li vaig posar
Preparació:
Desfer el llevat en mig got de llet tèbia i una cullerada de cafè de sucre. Afegir 100 g de farina i treballar fins que quedi una massa. Tapar i deixar reposar fins que dobli el seu volum.
Els 250 g de farina que queden es posen a un bol. Tirar els ous, la mantega -jo la vaig posar fosa-, el sucre, la canyella, l'anís i la pell de la llimona. Amassar i deixar reposar.
Quan la primera massa ha doblat el seu volum, ajuntar les dues masses i treballar-les fins que es desenganxin de les mans i el marbre.
Dividir la massa en dues parts, estirar amb el corró i pintar amb rovell d'ou batut amb unes gotes d'aigua. Guarnir al gust.
Deixar reposar uns 10 minuts i enfornar a 180º.
Retirar del foc i afegir sucre.
39 comentaris:
que rica coca te ha quedado. Bss
Què bonica t'ha quedat, i a sobre acompanyada de la canço!!! ideal nena!!!!!
Molt bona revetlla preciosa! (nosaltres estem en plena elaboració de coca! jajaja)
Petonets!
Sandra
Quina coca més maca!! Jo la faré avui, espero que em quedi tant bé com la teva!!
Un petó maca :)
t´ha quedat de mossegada!!!petons i bona revetlla!!!
Molt bona revetlla!!!!!!!!!!!!!!
Quina bona pinta!!! fem un canvi? un trosset de pinyons per un de crema!!! jijijijiji. ah! i ja em podies haver dit abans aquest consell, pq jo improvitzo amb tot! jajajajaajajajaja. Bona revetlla guapi
Quina monada de coca!! avui n'acabarem tant farts...jo la faré avui, a veure que em surt!! ¬¬ jajaj petonets i bona revetlla!!
Me encantaria vivir una noche de San Juan en la playa, que envia me daís los que la teneis tan cerca ainssss
Me gusta mucho tu coca, espero que algún día podamos compartir una junto a una fogata de la fiesta.
Me encanta tu foto con esos colores de fondo, la vi en el twitter jajaja pero todavía estoy en ello, un día de estos consigo decirte algo.
Un besote
T’ha pujat moolt bé i es veu molt esponjosa. Segur que és boníssima!:) I perfecte per esmorzar pel matí amb un got de cola cao!!
Què xula la cançó i el consell del llibre molt cert! Tot i que jo amb els guisats tampoc improvitzo gaire perquè no m’acostuma a sortir massa bé, jeje!
Molts petonets bonica i feliç revetlla!!
Què bones són fetes a casa!!! t'ha quedat molt esponjosa!! Bona revetlla
Te ha quedado genial! Y qué esponjosita!
Que tengas buenas fiestas de San Juan!
Besitos!
Ha de ser molt bona aquesta coca,amb tantes aromes!bona revetlla!!!
Té molt bona pinta!
Bona revetlla.
Una coca de luxe!!! t'ha quedat preciosa!! i ha d'estar boníssima!!!
Molts petonets i molt bona revetlla!!!
PD: la frase del llibre m'ha encantat
pues, moderno lo es si tenemos en cuenta desde hace cuanto existe la coca... jeje
nunca la he probado porqeu por acá no es algo típico, pero algún día pondré manos a la obra y la prepararé :)
Fabulosa....me ha fascinado, sobre todo la introducción que ya me quita culpa por ponerle otros ingredientes a la coca tradicional...jajajaja ;)
Me llevo la tuya que me han gustado mucho los resultados!
Feliz Verbena :D
Monica molt bona coca i bona revetlla
miquel
Això que diu aquest llibre és una indirecta rulera??? ;DDDDD
Amb la por que em va agafar a mi amb la meva coca pensant que no em pujaria per haver "tunetjat" la recepta!!
La teva coca té una pinta fantàstica, es veu molt esponjosa! Tanta sort que mirar la pantalla encara no engreixa...
Petons guapaa!
Fantástica.
Saludos.
Aquesta coca encara no l'havia vist enlloc, no porta crema, però també té molt bona pinta. En realitat, mai no he menjat coca de Sant Joan, almenys que jo recorde. T'ha quedat molt bonica. Per cert, hi ha algunes receptes que sí que admeten la improvisació (em referisc als postres). Hui n'he publicat un que la primera vegada que el vaig fer no em va eixir massa bé, i la segona vegada, vaig variar els ingredients i m'ha eixit molt millor. Que passes bona nit de Sant Joan. Besets.
Quin bon tall de coca de Sant Joan, a aquestes hores trobo a faltar un troçet per esmorçar, la meva va desapareix tooooota. Petons i bon dia de Sant Joan.
No la he hecoh nunca pero me voy a a animar porque con la pinta de la tuya se me hace la boca agua. beso
t'ha quedat magnífica ... tot i després de la revetlla d'ahir, tots portem un bon "resacón" de coca ... crec que no em faria res tenir a mà un tros d'aquesta ..
una abraçada
Quin tall més temptador...segur que no va quedar cap engruna.
Quina gràcia el consell del llibre. Sembla que senti a la sra. que ens fa el curs de cuina, sempre ho diu.
Segur que heu passat una bona revetlla, i amb aquesta coca uhmmmm!!!!! T'ha quedat divina, llàstima que segur que ja no en queda ni un bocí.
Petonets
Hola guapa, tu de les meves sense cremes ni fruites, només amb pinyons.
Un petonet
De tanto verla, esta coca me está entrando por los ojos. De buena gana desayunaba con un buen trozo para acompañar mi cappuccino!
Totalment d'acord, a la pastisseria s'ha de ser molt exacte, sobretot amb la massa de brioix!
T'ha quedat fantàstica!
Alguna vegada m'he deixat portar per la improvització... hi ha hagut resultats de tots tipus... però tot serveix per apendre, oi?
M'encanta aquesta coca amb espècies i pinyons. T'ha quedat molt maca.
Petons
Hola Mònica,
Aquesta coca està per començar i no parar...
Desitjo que hagueu passat una bona revetlla i molta ressaca.. je,je!
Petonets
En Jordi smpre ho diu, le rebosteria és química pura, no et pots saltar la recepta! aquesta coca t'ha quedat de llibre!!! petonets
Mònica! encara no havia xaferdejat la teva coca... fa molt bona cara!!
petonets
Lídia
Aquesta Coca de Sant Joan es brutal!!! deu estar boníssima aquesta coca feta a casa, genial!!!! molts petons
Mònica!! som de tradició cuinera gràcies a mi!! perquè ma mare cuina just i gairebé sempre fa el mateix! Tu creus que sóc jo la que dur tuppers a ma mare i no al contrari!!?? en fi, coses que pasen! xD petonets
Completamente cierto!!!..en reposteria no hay sitio para muchas tonterias!!!! :)
Tu coca es preciosa...me sorprende la cantidad de ellas que he visto estos dias..y todas estupendas!!!
Muchos besitos y feliz lunes!!!!!:)
Wow tu coca me ha dejado boquiabierta! Es espectacular, y tu foto es igual de preciosa!!
Muchos besos
Quina pinta!!!! jo hagués tingut de fer una foto del tall també. No hi vaig ser a temps! :)
Salutacions!
Hola guapa!, otra coca que me llevo a mi carpeta para hacerla en cuanto refresque un poquito que con la que está callendo encender el horno es toda una temeridad.
Muchas gracias a vosotras por la iniciativa, me encanta!, de hecho aún no me he perdido ninguna
Un beso y a partir de ahora ve poniendo otro plato en la mesa que me quedo en tu cocina.
Qui fa la Coca de Sant Joan a casa es pot considerar un privilegiat, i més encara els convidats o aquells amb qui es comparteix. Nit màgica, coca màgica.
Una abraçada.
Publica un comentari a l'entrada