dimarts, 16 de novembre de 2010

Sardinetes en escabetx

Feia molt i molt de temps que no menjava sardines en escabetx. De fet, quan em vaig quedar embarassada de l'Aina vaig avorrir les sardines i això que m’encantaven! En canvi, quan em vaig quedar embarassada del Lluc, em van tornar a agradar, una cosa ben curiosa.

L'última vegada que recordo haver fet escabetx va ser amb la meva mare a la Fi del Món, al meu pare li agraden molt i a l’estiu en fèiem. Quan li vaig dir al meu pare que en volia fer li vaig comentar si en voldria. Quan les va tastar va dir que havien quedat molt bones. És un gustàs cuinar pel meu pare: sempre ho troba tot tan bo!

Aprofitant que l’altre dia vaig anar al mercat i vaig veure aquestes sardinetes tan maques, vaig pensar que ja tocava recuperar una recepta oblidada.

És curiós, però quan fas una recepta que fa temps que no feies et transportes a l'última vegada que la vas fer. Encara ara tinc la imatge de com les fèiem amb la meva mare amb la cassola de fang, i em sembla que fins i tot sento l’olor!






Ingredients:
½ kg de sardines
½ cabeça d’alls
3 fulles de llorer
1 cullerada de pebre vermell (pimentón)
Farina
Oli d’oliva
Sal
Ceba
100 ml de vinagre




Preparació:
Les sardines han d’estar netes: sense cap ni budells (sona fatal...). Es renten bé sota l’aixeta i se salen.
Enfarinar les sardines, treure l’excés de farina i fregir, a foc viu, fins que siguin rosses.
Es treuen i es van deixant al recipient on es guardaran, en el meu cas era de Pirex, ja que no tinc cassoletes de fang.
A l’oli de fregir les sardines, tirar els alls, sense pelar i sencers, les fulles de llorer i oli suficient perquè les sardines quedin cobertes, a ull! Quan els alls comencin a agafar color ja es pot tirar la ceba tallada a tires primes, deixar-ho uns minuts i ja es pot tirar el pebre vermell. Afegir el vinagre i deixar coure uns cinc minuts.
Tirar la preparació sobre les sardines, deixar reposar i, quan estigui fred, tapar. Al ser un escabetx, es conserven durant uns dies a la nevera.

15 comentaris:

Yves Gerbeau ha dit...

Una recepta carregada de sentiment! Clar que sí! Si al cap i a la fi, la cuina deu ser molt més que menjar, no?
La foto t'ha quedat molt bé!

Tast de cuina ha dit...

Mmmmmmmm quina bona pinta!!!. I la foto xulíssima!!!

Petonets

Ingrid ha dit...

Unes sardines de fàbula!!!! han d'estar boníssimes. Aquesta foto és preciosa!!
Molts petons

Judith ha dit...

a mi les sardines no m'agraden, però veient aquestes si em deixes sucar el pa t'ho agrairia!!!! petonets

Lola Chez ha dit...

Gracies per la recepta!

Alba ha dit...

Mai he menjat sardines en escabetx casolanes. A casa no els ha agradat mai cuinar i tret d'alguns plats comodí, no feien gaires coses a casa. Aquestes sardines està clar que no tenen res a veure amb les de llauna...les hauré de provar de fer! Gràcies per compartir la recepta. Petonets!!

Tania ha dit...

A casa meva també es feien sardines en escabetx perquè a mun pare li encantàven!!! ara ja no en fan ,però veient aquesta recepta, m'animaré a fer-les jo!!! jejeje...

quina pinta!!!

Visc a la Cuina ha dit...

A casa ens agradaran segur, la propera vegada que prepari escabetx, provaré la teva recepta!

Coses de Llàbiro ha dit...

Yves: totalment d'acord: la cuina és molt més que menjar.

Tast: moltes gràcies!

Ingrid: es van acabar ràpidament!

Judith:això està fet!

Lola: gràcies per venir.

Alba: a veure si t'animes.

Tania: ja m'explicaràs.

Visc: doncs a veure si us agrada.

Petonets.

★Mandarina★ ha dit...

wow! Mendo plat! aquestes sardines estan per menjar-amb panecito!

Mari ha dit...

A mi me fascinan las sardinas, la cocino algo parecido y la acompaño con yuca.

Un saludo,
Mari

Coses de Llàbiro ha dit...

Mandarina y Mari: gracias!

Kako ha dit...

Una estupenda receta para tomar las sardinas.
Un besito.

elsfogonsdelabordeta ha dit...

A casa les fem pràcticament igual, i la veritat és que queden boníssimes! M'encanta la foto ;)
Petons,
Sandra

Coses de Llàbiro ha dit...

Kako i Sandra: moltes gràcies pel comentari.

Petonets.