dissabte, 29 d’octubre de 2011

Panellets

Aquest mes les noies de Film&Food ens proposaven un repte de Halloween, s'havia de fer un dolç i oferir-lo a un altre bloc. A casa no celebrem aquesta festa, nosaltres fem la castanyada. No m'agradaria trobar-me d’aquí uns anys un 4 de juliol qualsevol o tallant un gall d'indi el dia d’acció de gràcies i que els meus néts em preguntin què era la castanyada.
Per seguir amb la tradició he escollit els nostres dolços típics d’aquests dies, els panellets. Espero que a la Laura de Un laboratorio en mi cocina li agradin.

L'altre dia vaig rebre un mail de la Núria, que havia llegit la recepta de les magdalenes sense sucre i em va demanar si creia que els panellets quedarien bons amb concentrat de poma. Vam quedar que faria la prova i li diria. Els panellets ens van agradar, però crec que s’haurien de modificar les quantitats, ja li vaig dir a la Núria que tastés la pasta abans de fer els panellets. Crec que pel concentrat de poma que hi vaig posar es podia afegir més ametlla. També us he de dir que el meu pare els va tastar i li van encantar!

La recepta dels que porten sucre és la que vam fer amb la Judith l'any passat, l'única diferència és que no hi he afegit l'ou a la pasta. 

Com que no som molt de panellets els he fet més petits i amb els ingredients de sobre molts. Són panellets sorpresa perquè de fora alguns semblen iguals, però tenen ingredients diferents, alguns a dins també.





Ingredients:
1/2 kg d'ametlles en pols
350 g de sucre
150 g d'aigua mineral

Pinyons
Coco ratllat
Ametla molta
Cacau pur en pols
Crocant
Boletes de xocolata al pebre rosa


1 rovell d'ou per pintar



Preparació:
En una cassola, barrejar l'aigua i el sucre. Posar a foc mig fins que arrenqui el bull i deixar-ho bullir fins aconseguir textura de xarop. A continuació, abocar les ametlles en pols, i remenar sense parar amb una cullera de fusta de 2 a 5 minuts més, fins que la pasta quedi ben lligada i es desenganxi. Retirar-ho del foc i deixar-ho refredar. Deixar reposar la massa a la nevera durant un mínim de 2 hores. Un cop es vulgui treballar, s'ha de deixar a temperatura ambient durant una estona, per poder-ho fer millor.

Donar la forma i afegir els ingredients que es vulguin, pintar amb rovell d'ou (els de pinyons i si voleu els d'ametlla). Enfornar a 200º fins que estiguin rossos.



Les varietats que he fet:
Pinyons sencers
Pinyons en pols
Ametlla en pols
Farcits de crocant i arrebossats amb ametlla
Arrebossats amb cacau (quan surten del forn)
Coco

42 comentaris:

Tita Cocina ha dit...

Toda una delicia!! y lindas fotos. Me encantan estos ducecitos Españoles.
Bss
Tita

Gemma ha dit...

Que bonics t'han quedat! i la foto és preciosa, ja saps que és la meva debilitat!.
Jo l'any passat em vaig estrenar amb aquestes postres i avui he comprat els ingredients per fer-los, encara que no es sap mai quan una tindrà temps, jejejeje!
Una abraçada i bon cap de setmana!

a peu coix-pambolixocolata ha dit...

Em venen ganes de tastar-los! Petits m'agraden potser així en pots tastar més.

Lucia ha dit...

A la teva famila sou els reis dels panellets, eh? entre tu i la Judith feu ombra a qualsevol! M'agradem aquets que feu de disseny!!!

Carme ha dit...

Una bona idea, panellets sorpresa. T'han quedat molt bonics i segur que deliciosos.
Petons

Helena / Ricosinazucar ha dit...

T'han quedat preciosos, Mònica, i el de pinyons ben arrebossat!

Com m'agrada Novembre i els panellets!!!!

+petons

Marta ha dit...

Caram! t'han quedat perfectes! semblen de pastisseria! Felicitats!

Catieu ha dit...

Jejeje...ja et veig tu d'àvia tallant el gall jejeje iaia Mònica jejeje.... Molt bona!! Però tens tota la raó. Està a les nostres mans conservar les tradicions pròpies. Nosaltres també som de Castanyada...
Uns panellets deliciosos!! Molt originals aquests sorpresa!! Nosaltres ens hi posarem aquesta tarda...
Petonets guapíssima

Chez Silvia ha dit...

Jo els faré aquesta tarda!!! t´han quedat millor que a les pestisseries:))) Bona castanyada!!!!

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Digues que sí, així evitem la muuueeette de les nostres estimades tradicions que poc a poc es van perdent! Visca la Castanyada, els teus néts, els teus super panellets sense sucre... i sobretot visca tu, tururú!!
Petonets reina!
Sandra

Ingrid ha dit...

T'han quedat molt bons!!
Nosaltres avui fem soparet de festa de Halloween i dilluns per la nit castanyetes i panellets! jo ho celebro tot :)
Moltes gràcies per participar!!!
Un petó!

Lídia ha dit...

Moni! t'han quedat de luxe els panellets!!
Visca la castanyada!!!
bon cap de setmana

Palmira http://comeconmigoelblogdepalmira.over-blog.es/ ha dit...

Unos panellets preciosos y toda una delicia!
Esta versión sin boniato no la había visto todavía, así que tengo otra receta de panellets pendiente.
Un beso y feliz finde,
Palmira

ISABEL ha dit...

Uns panellets que fan vindre salivera.
Que vaigin de gust.
Bona castanyada

doris ha dit...

Que deliciosos, te felicito.Besos estaremos en contacto, chaooo.

Gemma ha dit...

Jo també els prefereixo petits :)
I si porten sorpresa, mol millor!

el taller de cuina ha dit...

T'han quedat molt cucos Moni!
Jo avui també faré els meus.
Visca la castanyada!!!

Heva ha dit...

Que ricos Mónica y variados ummm ¿entonces probaste con el concentrado de manzana? ¿Qué proporción usaste aproximadamente? esto de hacer experimentos tiene sus riesgos ;P
¡Feliz castañada!!!

Su ha dit...

Al meu chicot li agraden molt els panellets, i ara mateix m'he adonat de que tinc tots el ingredientes -o molts d'ells- per fer-los. ¡Ñam! Un besote.

fresaypimienta ha dit...

Deliciosos panellets, yo también los hago una medida más pequeña de la habitual! un beso

Pilar ha dit...

Oh! qué bonitos te quedaron. Si necesitas ayuda para tomarlos llámame y voy volando, este año me he negado a hacer nada típico de éstas fechas; todo engorda una barbaridad.
Besos

Cristina ha dit...

Així petitons són un perill vas menjant sense adonar-te´n!

Judith ha dit...

mira que arribes a ser alternativa!!! si es que ja dic jo que tinc la sort de tenir la millor sister del món!!!! encara en queden?????? petonetssssssssss

Ague ha dit...

Una delicia molt tentadora,t'han quedat molt bonics¡¡¡
Un petó molt gros i bon cap de setmana preciosa.

Chez Lola ha dit...

Nyam! el formato boleta m'agrada molt en dolcet o en salaet!

VA DE PAN ha dit...

Qué bonita foto!!!!!y los panellets tienen que estar estupendos!!!!

Alba ha dit...

Bonica!!

Què bé que al final arribessis!! :)
M'han agradat molt. La foto és brutal, m'encanta i les variants d'interiors i exteriors me'ls apunto!!AIxò dels pinyons en pols ha de ser genial perquè no t'ho deus esperar pel format i de cop li trobes el gustet. El que no se si faria seria això del concetrat de poma... :P

Jo avui, celebro al castanyada! ;)

Molts petonets i bona castanyada!!

tots a la cuina! ha dit...

Mmmm... que bons! i una foto fantàstica!

zaida ha dit...

Yo quiero una ración como esta, bueno no, mejor dos :-)

¡Te han quedado geniales!

rosilet ha dit...

Pues nosotros aunque no somos de aquí, nos gustan los panellets...si te quedó alguno los recibimos con agrado!
Un beso!

Bon Tiberi ha dit...

A veure si el Sr. Blogger avui es digna a publicar el comentari.
Ahir deia que volia dos o tres panellets de cada tipus...ja ho sé, ja ho sé, ja no en queden. Si Blogger no em fes boicot sempre me n'hauries guardat!! Grrrr!!!
M'ha agradat això dels pinyons en pols. Idea apuntada!
Petons

Cook me tender ha dit...

Hola guapa! Em sembla molt be que defenssis les tradicions d´aquí, jo et recolçaré tot i que jo i em renyaràs soc de decorar la casa amb carbasses, veure pelis de por però això si menjant panellets i castanyes!! ^.^ Jo al final també m´he animat i he fet panellets, era la primera vegada i em penso fer mes aquest any!! Petonets

Miquel ha dit...

deliciosos estos panellets me encantan yo tambien los hago pequeños 15 gramos cada uno y asi es mejor.
Buena foto y seguro que aun te quedan alguno para poder seguir la fiesta
peto

Sweet 180° ha dit...

Em semblar molt be que mantinguis les tradicions! nosaltres em fet les dues, castanyada y una mica de Halloween... :D
Els panellets brutals.. com m'agraden!
Un petó

Mercè ha dit...

Mònica, comparteixo els teus sentiments. Visca la castanyada! ;)
I els panellets t'han quedat, perfectes!!!
Petons!

Ana-Experimento en la cocina ha dit...

Deliciosos. Tienen una pinta estupenda.
Besos

Anna ha dit...

100% d'acord amb tu, Moni, jo sóc de castanyada!! :D jaja T'han quedat uns panellets moníssims, així tan petitons!! jeje

Un petonet!!! :D

MªJosé ha dit...

Mónica, quina meravella de panellets. Segur que han agradat i la foto t'a quedat amb una llum molt tendre, perfecta amb la recepta.

Un petonet

Nita ha dit...

He vingut ...
Em va agradar molt ... ...
Sí, vaig a tornar ...

Un petó de Nita.
Bona nit.

Carmen ha dit...

Muy buenas opciones, más pequeños y con sorpresa, todos los años digo que los voy a hacer, pero al no ser muy tradicionales por aquí se me pasa, la pinta es estupenda, bs

Judith ha dit...

QUins panellets mes tentadors!!!

Laura ha dit...

Sort de la publicació del recopilatori de les noies de Film and Food, no trobava la meva ofrenda...snif ;(!Ara que ja la he localitzat, la veig genial ;). M'ha encantat!!Gràcies!!