dimecres, 28 març de 2012

Bunyols de mató amb mel i músic

“Els convidats”, d'Emili Teixidor, comença amb un àpat. En aquest, les postres són una safata amb postres de músic. Pels que no ho conegueu, dir-vos que es tracta d'unes postres a base de fruita seca, encara que també pot en portar de dessecada, que normalment va acompanyada de Moscatell. Doncs bé, aquesta escena em deuria quedar a la memòria i em va ajudar a decidir-me: els bunyols serien d'una barreja de dues de les postres més tradicionals d'aquí: el mel i mató i el músic.

I d'on vaig treure la recepta? Me la vaig inventar, amb el conseqüent risc... Diumenge al matí vaig començar a preparar la pasta: una mica d'aquí, una mica d'allà. Quan vaig acabar de barrejar els ingredients vaig pensar que d'aquella pasta no en sortirien mai bunyols. Així que la vaig deixar reposar a la nevera i, com que havíem d'anar a una festa d'aniversaris -en la que havien convidat al Lluc-, ja no vaig poder fer res. A les cinc d la tarda però, em vaig decidir: si no sortia bé tenia temps de fer-ne uns altres, evidentment sense mató. Quan vaig obrir el recipient vaig tornar a tenir esperances: la massa era més compacta, havia quedat ben lligada, semblava que podien sortir bunyols!

La veritat és que ens van agradar moltíssim, fins i tot ja tenim ganes de repetir-los. Els bunyols sols no són massa dolços, ja que la idea és acompanyar-los de la mel. Així que si us decidiu a fer-los i els voleu dolcets haureu d'ajustar les quantitats.

Moltes gràcies als que heu participat al Memòries d'una cuinera, amb receptes dolces i salades.





Ingredients:
250 g de mató
1 ou
3 c.s.de farina
3 c.s de llet
1 c.p. d'impulsor químic (Royal)
2 c.s. de xarop d'atzavara

Oli de girasol

Ametlles i avellanes torrades

Panses

Mel


Preparació:
Posar el mató a un bol i, amb l'ajuda d'una forquilla, anar-lo aixafant. Incorporar l'ou i remenar amb la forquilla fins que quedi tot ben integrat.
Afegir la farina i remenar. Afegir la llet, l'impulsor químic i el xarop d'atzavara i continuar remenant, amb la forquilla, fins que quedi una massa homogènia.
Deixar reposar a la nevera, com a mínim una hora.
Treure de la nevera i, amb l'ajuda de dues culleres, donar forma. Fregir en abundant oli calent. Retirar i deixar sobre paper absorvent.
Servir acompanyat de la mel, les panses, les ametlles i les avellanes picades.

51 comentaris:

Yves Gerbeau ha dit...

Doncs són tres de les postres que m'agraden més...
Així que tot junt pot ser la bomba! hmmmmmmmm

Gemma ha dit...

Sóc fan de la mel i mató, de manera que aquests bunyols em semblen sensacionals. I per ser una recepta tota teva, pots estar molt contenta perquè té una pinta boníssima!

Cinta ha dit...

Bunyols de mató? quina bona idea! Molt original! petons!

anirac ha dit...

fantàstic!! bunyols de mató!quina bona idea, molt medieval per altra banda! :-)

Gemma ha dit...

Que bons!!!! Moni, la millor recepta és aquella que inventa un mateix, ja en pots estar ben segura, i aquests bunyols en són un exemple ben clar. T'han quedat ben bonics.
Una forta abraçada, bonica!!!!! jo no participo, els bunyols els faré suposo per setmana santa, si hi ha temps i ganes, clar.

Marina ha dit...

Mira que hi ha bunyols i bunyols però... els teus són genials!! Barreges la tradició amb la innovació, i això no té preu... sort que te'n vas sortir perquè sinó ara no podríem gaudir d'aquesta meravella! Felicitats per l'èxit. Petons

el taller de cuina ha dit...

Carai!! el triple de bons!!! en Jordi és un autèntic fan del mel i mató, li encantaran!!
petonets

Fórmules Culinàries ha dit...

Mmmm....a nosaltres també ens encanta el mató!!i acompanyat amb músic pot ser un festival!!

Su ha dit...

Mató, miel y frutos secos, una combinación muy catalana. De esas cositas ricas que he aprendido viviendo aquí... Vivan los postres caseros. Un besote.

Catieu ha dit...

Vols creure que jo en vaig preparar uns de mascarpone??? Però les fotos varen quedar molt malament i no he pogut fer l'entrada. A més varen agradar tan que varen volar en un moment i no les vaig poder repetir jejeje.....
T'han quedat genials i de ben segur deliciosos!!!
Petonets guapa

Anna ha dit...

Que bé que l'experiment acabés béee!! :D :D jaja Sinó, quina decepció, no?? I és que han de ser boníssims, amb mató mmmm

Un petonet guapa!! :D

Acabatdefer ha dit...

A vegades els experiments ens sorprenen a nosaltres mateixos oi? quin goig que t'hagués sortit bé i ens ensenyis aquest luxe de bunyols, quin senyor postre!

Judith ha dit...

visca la meva sister!! no fa falta que et digui que m'encanten, oi???? el proper dinar a llàbiro els volem tastar!!!! petonets

Ana López Blanco ha dit...

Monica, tienen una pinta estupenda, y solo de pensar su acompañamiento se me hace la boca agua, sabes las de años que no los como??? Y entre los buñuelos que he esado viendo este mes y las torrijas que empiezo a ver, empieza a peligrar mi dieta. Un beso cielo

Els fogons de la Bordeta ha dit...

Si és que tot el que fas et queda de perles!!! Han de ser la bomba aquests bunyolets, molt bona idea carinyet! Jo també els vull tastar, eh?
Petonets
Sandra

Pilar ha dit...

qué deliciosa mezcla Mónica, me encanta.
Yo también inventé mis buñuelos, y miedo me daba :D
Besos

Ribereña ha dit...

M'encanta el mató, però el menjor normalment sol, no acostumo a fer postres amb ell, serà qüestió de probar, perquè t'hanq uedat uns bunyols fantàstics!!

Petons

Roser ha dit...

uuauuu quina passada!!!! aquesta si que no me l'esperava pas!!! uns bunyols de luxe!! petons

Cristina ha dit...

Els trobo molt nostrats: els músics i el mató. Has pensat en el copyright??

Joaquina ha dit...

Que bons!! uns ingredients que son la meva debilitat... a casa jo soc de mel i mató i el meu marit de músic... així que combinat "de cine"... petons,

Bon Tiberi ha dit...

Consogra!!! Quina bona pinta que tenen aquests bunyols!!!
Veig que ens va passar el mateix! Jo pensava que amb l'experiment que havia fet (tot tan trituradet i a ull) d'allà no podien sortir mai bunyols!! Ai, persones de poca fe!!
A Mallorca no deim mató deim brossat!! I m'encanta!!!!
Lupita!! A traficar amb els tuppers!!!
Em deixaràs arruïnada: ara vull xarop d'atzavara.

Dolores - Mi Gran Diversion ha dit...

Como me gustan estas propuestas...tenemos tanta variedad de recetas tan ricas..Besitos

La cuina de l'Eri ha dit...

Quina bona ideia Mònica!!! I creies que no sortirien bé? Ja veuràs qaunts apuntarem la recepta... Petons

Miquel ha dit...

fantaastico Monica unos buñuelos super originales y sorprendente y ademas buenisismos
peto

nee* ha dit...

Qué original!!! T'han quedat molt macos, i això del rajolí de mel els hi ha de donar un toc especial, em recorda una mica a les profiteroles regades amb xocolate fosa, se que te poc a veure però no se... m'ho ha recordat al llegir el títul de la recepta xD.
Lo del music, mai he sabut perque l'anomenaven així, és curiós, jeje, no sabràs pas d'on ve el nom? :P

Molts petonets!!!

ISABEL ha dit...

Molt bona idea.
Fantàstics...
Petonets

Clara Quins fogons! ha dit...

M'encanten! Aquests invents quan surten bé són molt gratificants, no? Ja els estic veient amb un mató casolà... Bufff!!! Petons

Cósima ha dit...

¡Qué buenos! Me encanta el requesón y me encanta la miel. Tengo que probarlos. Me gusta la idea.

Neus ha dit...

Cassolans amb ingredients imprescindibles en les nostres taules... segur que son 100x100 bonisims

Petons maca

Eva ha dit...

On s'ha vist aixó...
No tinc paraules...
Dius que els repetiràs...

Petonets.

Teresa ha dit...

amb lo bo que és el mató aquests bunyols no poden fallar!! bona pensada!

QUIMA ha dit...

Hummmmmmmmmmmm aquest bunyols de mató han de ser bonissims !!!!
Petons

Chez Silvia ha dit...

Moni han de ser un escàndol nena!!! amb el que m´agrada el mató amb mel, això junt una passada:))) guarda´m un....almenys:)))

Mónica ha dit...

A mi no m'agraden massa els bunyols dolços, però aquests de mató, m'encantaria tastar-los!!
Petons

luisa ha dit...

Mónica que pinta más rica, este mes no he podido llegar, espero que el próximo mes pueda ser. Bss

dosentrebambalinas ha dit...

Doncs al final et van quedar temptadors, tenen una pinta boníssima. No sòc massa de bunyols, però desprès d'algunes de les receptes de memòries d'una cuinera, m'han entrat moltes ganes de fer-los.

Petons i bon cap de setmana

maria ha dit...

Moni envueltos en la miel me parecen absolutamente deliciosos que cosa más rica.¡La babita en hilo!
Bsos preciosa

Linda Susan ha dit...

El queso con membrillo o miel es una de mis pasiones y más con esta pinta. Un beso

Heva ha dit...

Pero ¿como iban a quedar mal si lo has hecho tu? el éxito está garantizado!!! ya sabes que a mi como a ti nos gustan los postres sin grandes excesos de azúcar asique está perfecta, además nos hemos puesto de acuerdo para endulzar con jarabe de agave ¿telepatia? jajaja
Feliz fin de semana!!!

Bet ha dit...

Quina bona idea!!!!!! m'han encantat, de veritat! intentaré fer-los, i ara que ens has explicat que la massa es compacta al cap d'una estona a la nevera ja no perdrem l'esperança jejeje. Són de les postres que més m'agraden. Petonets

Mercè ha dit...

M'encanta el mató, així que hauré de provar aquests bunyols que deuen ser deliciosos!
Petons!

flavorstoheaven ha dit...

quina pinta, ets una crack!
jo encara no m'he atrevit a fer-los.... i mira que són bons mmmm

Carme ha dit...

Quina passada de bunyols, t'han quedat genials i molt originals.
No he pogut participar al memòries, en vaig fer uns de xocolata que no eren gens comestibles :-( a veure si el proper cap de setmana faig els tradicionals per treure'm l'espineta...
Petons

garlutti ha dit...

DE REQUESON? ...super originales y seguro deliciosos ..estos dias de cuaresma hay que probarlos ..se ven fantasticos bss y buen dia MARIMI

Elena - delicious stories ha dit...

Bueno, a mí me ha encantado la idea. El requesón y la miel son dos compañeros estupendos!
Se ven deliciosos, Mónica, me han entrado unas ganas locas de probarlos!!!
Un beso y feliz semana.

Jordi elsdivendresfavestendres ha dit...

Que gran!!
Fantàstic!!

Petons.

fresaypimienta ha dit...

Que gran creación!!! buñuelos de mató!!! deben estar de vicio!!! un besito

Lídia ha dit...

felicitats per la proposta que ens presenten perquè són molt i molt originals!! i no en tinc cap mena de dubte que eren super bons, és que a mi el mató m'encanta!!!

petonets

Ribereña ha dit...

Que bons aquest bunyols!! Han d'estar molt suaus, i l'acompanyament de músics és perfecte.

Petons

Sole ha dit...

¡que buena mezcla! ahora vas a tener que probar con otros postres... un tiramisú en cupcake, una cheesecake panquequeada, jeje
le tengo fe a tu ingenio!

VIRGINIA ha dit...

Estos buñuelos me han gustado aun mas que la pizza. Que ricos buñuelos de queso. Umm

Bss

Virginia "sweet and sour"