“Els convidats”, d'Emili Teixidor, comença amb un àpat. En aquest, les postres són una safata amb postres de músic. Pels que no ho conegueu, dir-vos que es tracta d'unes postres a base de fruita seca, encara que també pot en portar de dessecada, que normalment va acompanyada de Moscatell. Doncs bé, aquesta escena em deuria quedar a la memòria i em va ajudar a decidir-me: els bunyols serien d'una barreja de dues de les postres més tradicionals d'aquí: el mel i mató i el músic.
I d'on vaig treure la recepta? Me la vaig inventar, amb el conseqüent risc... Diumenge al matí vaig començar a preparar la pasta: una mica d'aquí, una mica d'allà. Quan vaig acabar de barrejar els ingredients vaig pensar que d'aquella pasta no en sortirien mai bunyols. Així que la vaig deixar reposar a la nevera i, com que havíem d'anar a una festa d'aniversaris -en la que havien convidat al Lluc-, ja no vaig poder fer res. A les cinc d la tarda però, em vaig decidir: si no sortia bé tenia temps de fer-ne uns altres, evidentment sense mató. Quan vaig obrir el recipient vaig tornar a tenir esperances: la massa era més compacta, havia quedat ben lligada, semblava que podien sortir bunyols!
I d'on vaig treure la recepta? Me la vaig inventar, amb el conseqüent risc... Diumenge al matí vaig començar a preparar la pasta: una mica d'aquí, una mica d'allà. Quan vaig acabar de barrejar els ingredients vaig pensar que d'aquella pasta no en sortirien mai bunyols. Així que la vaig deixar reposar a la nevera i, com que havíem d'anar a una festa d'aniversaris -en la que havien convidat al Lluc-, ja no vaig poder fer res. A les cinc d la tarda però, em vaig decidir: si no sortia bé tenia temps de fer-ne uns altres, evidentment sense mató. Quan vaig obrir el recipient vaig tornar a tenir esperances: la massa era més compacta, havia quedat ben lligada, semblava que podien sortir bunyols!
La veritat és que ens van agradar moltíssim, fins i tot ja tenim ganes de repetir-los. Els bunyols sols no són massa dolços, ja que la idea és acompanyar-los de la mel. Així que si us decidiu a fer-los i els voleu dolcets haureu d'ajustar les quantitats.
Moltes gràcies als que heu participat al Memòries d'una cuinera, amb receptes dolces i salades.
Ingredients:
250 g de mató
1 ou
3 c.s.de farina
3 c.s de llet
1 c.p. d'impulsor químic (Royal)
2 c.s. de xarop d'atzavara
Oli de girasol
Ametlles i avellanes torrades
Panses
Mel
Preparació:
Posar el mató a un bol i, amb l'ajuda d'una forquilla, anar-lo aixafant. Incorporar l'ou i remenar amb la forquilla fins que quedi tot ben integrat.
Afegir la farina i remenar. Afegir la llet, l'impulsor químic i el xarop d'atzavara i continuar remenant, amb la forquilla, fins que quedi una massa homogènia.
Deixar reposar a la nevera, com a mínim una hora.
Treure de la nevera i, amb l'ajuda de dues culleres, donar forma. Fregir en abundant oli calent. Retirar i deixar sobre paper absorvent.
Posar el mató a un bol i, amb l'ajuda d'una forquilla, anar-lo aixafant. Incorporar l'ou i remenar amb la forquilla fins que quedi tot ben integrat.
Afegir la farina i remenar. Afegir la llet, l'impulsor químic i el xarop d'atzavara i continuar remenant, amb la forquilla, fins que quedi una massa homogènia.
Deixar reposar a la nevera, com a mínim una hora.
Treure de la nevera i, amb l'ajuda de dues culleres, donar forma. Fregir en abundant oli calent. Retirar i deixar sobre paper absorvent.
Servir acompanyat de la mel, les panses, les ametlles i les avellanes picades.
51 comentaris:
Doncs són tres de les postres que m'agraden més...
Així que tot junt pot ser la bomba! hmmmmmmmm
Sóc fan de la mel i mató, de manera que aquests bunyols em semblen sensacionals. I per ser una recepta tota teva, pots estar molt contenta perquè té una pinta boníssima!
Bunyols de mató? quina bona idea! Molt original! petons!
fantàstic!! bunyols de mató!quina bona idea, molt medieval per altra banda! :-)
Que bons!!!! Moni, la millor recepta és aquella que inventa un mateix, ja en pots estar ben segura, i aquests bunyols en són un exemple ben clar. T'han quedat ben bonics.
Una forta abraçada, bonica!!!!! jo no participo, els bunyols els faré suposo per setmana santa, si hi ha temps i ganes, clar.
Mira que hi ha bunyols i bunyols però... els teus són genials!! Barreges la tradició amb la innovació, i això no té preu... sort que te'n vas sortir perquè sinó ara no podríem gaudir d'aquesta meravella! Felicitats per l'èxit. Petons
Carai!! el triple de bons!!! en Jordi és un autèntic fan del mel i mató, li encantaran!!
petonets
Mmmm....a nosaltres també ens encanta el mató!!i acompanyat amb músic pot ser un festival!!
Mató, miel y frutos secos, una combinación muy catalana. De esas cositas ricas que he aprendido viviendo aquí... Vivan los postres caseros. Un besote.
Vols creure que jo en vaig preparar uns de mascarpone??? Però les fotos varen quedar molt malament i no he pogut fer l'entrada. A més varen agradar tan que varen volar en un moment i no les vaig poder repetir jejeje.....
T'han quedat genials i de ben segur deliciosos!!!
Petonets guapa
Que bé que l'experiment acabés béee!! :D :D jaja Sinó, quina decepció, no?? I és que han de ser boníssims, amb mató mmmm
Un petonet guapa!! :D
A vegades els experiments ens sorprenen a nosaltres mateixos oi? quin goig que t'hagués sortit bé i ens ensenyis aquest luxe de bunyols, quin senyor postre!
visca la meva sister!! no fa falta que et digui que m'encanten, oi???? el proper dinar a llàbiro els volem tastar!!!! petonets
Monica, tienen una pinta estupenda, y solo de pensar su acompañamiento se me hace la boca agua, sabes las de años que no los como??? Y entre los buñuelos que he esado viendo este mes y las torrijas que empiezo a ver, empieza a peligrar mi dieta. Un beso cielo
Si és que tot el que fas et queda de perles!!! Han de ser la bomba aquests bunyolets, molt bona idea carinyet! Jo també els vull tastar, eh?
Petonets
Sandra
qué deliciosa mezcla Mónica, me encanta.
Yo también inventé mis buñuelos, y miedo me daba :D
Besos
M'encanta el mató, però el menjor normalment sol, no acostumo a fer postres amb ell, serà qüestió de probar, perquè t'hanq uedat uns bunyols fantàstics!!
Petons
uuauuu quina passada!!!! aquesta si que no me l'esperava pas!!! uns bunyols de luxe!! petons
Els trobo molt nostrats: els músics i el mató. Has pensat en el copyright??
Que bons!! uns ingredients que son la meva debilitat... a casa jo soc de mel i mató i el meu marit de músic... així que combinat "de cine"... petons,
Consogra!!! Quina bona pinta que tenen aquests bunyols!!!
Veig que ens va passar el mateix! Jo pensava que amb l'experiment que havia fet (tot tan trituradet i a ull) d'allà no podien sortir mai bunyols!! Ai, persones de poca fe!!
A Mallorca no deim mató deim brossat!! I m'encanta!!!!
Lupita!! A traficar amb els tuppers!!!
Em deixaràs arruïnada: ara vull xarop d'atzavara.
Como me gustan estas propuestas...tenemos tanta variedad de recetas tan ricas..Besitos
Quina bona ideia Mònica!!! I creies que no sortirien bé? Ja veuràs qaunts apuntarem la recepta... Petons
fantaastico Monica unos buñuelos super originales y sorprendente y ademas buenisismos
peto
Qué original!!! T'han quedat molt macos, i això del rajolí de mel els hi ha de donar un toc especial, em recorda una mica a les profiteroles regades amb xocolate fosa, se que te poc a veure però no se... m'ho ha recordat al llegir el títul de la recepta xD.
Lo del music, mai he sabut perque l'anomenaven així, és curiós, jeje, no sabràs pas d'on ve el nom? :P
Molts petonets!!!
Molt bona idea.
Fantàstics...
Petonets
M'encanten! Aquests invents quan surten bé són molt gratificants, no? Ja els estic veient amb un mató casolà... Bufff!!! Petons
¡Qué buenos! Me encanta el requesón y me encanta la miel. Tengo que probarlos. Me gusta la idea.
Cassolans amb ingredients imprescindibles en les nostres taules... segur que son 100x100 bonisims
Petons maca
On s'ha vist aixó...
No tinc paraules...
Dius que els repetiràs...
Petonets.
amb lo bo que és el mató aquests bunyols no poden fallar!! bona pensada!
Hummmmmmmmmmmm aquest bunyols de mató han de ser bonissims !!!!
Petons
Moni han de ser un escàndol nena!!! amb el que m´agrada el mató amb mel, això junt una passada:))) guarda´m un....almenys:)))
A mi no m'agraden massa els bunyols dolços, però aquests de mató, m'encantaria tastar-los!!
Petons
Mónica que pinta más rica, este mes no he podido llegar, espero que el próximo mes pueda ser. Bss
Doncs al final et van quedar temptadors, tenen una pinta boníssima. No sòc massa de bunyols, però desprès d'algunes de les receptes de memòries d'una cuinera, m'han entrat moltes ganes de fer-los.
Petons i bon cap de setmana
Moni envueltos en la miel me parecen absolutamente deliciosos que cosa más rica.¡La babita en hilo!
Bsos preciosa
El queso con membrillo o miel es una de mis pasiones y más con esta pinta. Un beso
Pero ¿como iban a quedar mal si lo has hecho tu? el éxito está garantizado!!! ya sabes que a mi como a ti nos gustan los postres sin grandes excesos de azúcar asique está perfecta, además nos hemos puesto de acuerdo para endulzar con jarabe de agave ¿telepatia? jajaja
Feliz fin de semana!!!
Quina bona idea!!!!!! m'han encantat, de veritat! intentaré fer-los, i ara que ens has explicat que la massa es compacta al cap d'una estona a la nevera ja no perdrem l'esperança jejeje. Són de les postres que més m'agraden. Petonets
M'encanta el mató, així que hauré de provar aquests bunyols que deuen ser deliciosos!
Petons!
quina pinta, ets una crack!
jo encara no m'he atrevit a fer-los.... i mira que són bons mmmm
Quina passada de bunyols, t'han quedat genials i molt originals.
No he pogut participar al memòries, en vaig fer uns de xocolata que no eren gens comestibles :-( a veure si el proper cap de setmana faig els tradicionals per treure'm l'espineta...
Petons
DE REQUESON? ...super originales y seguro deliciosos ..estos dias de cuaresma hay que probarlos ..se ven fantasticos bss y buen dia MARIMI
Bueno, a mí me ha encantado la idea. El requesón y la miel son dos compañeros estupendos!
Se ven deliciosos, Mónica, me han entrado unas ganas locas de probarlos!!!
Un beso y feliz semana.
Que gran!!
Fantàstic!!
Petons.
Que gran creación!!! buñuelos de mató!!! deben estar de vicio!!! un besito
felicitats per la proposta que ens presenten perquè són molt i molt originals!! i no en tinc cap mena de dubte que eren super bons, és que a mi el mató m'encanta!!!
petonets
Que bons aquest bunyols!! Han d'estar molt suaus, i l'acompanyament de músics és perfecte.
Petons
¡que buena mezcla! ahora vas a tener que probar con otros postres... un tiramisú en cupcake, una cheesecake panquequeada, jeje
le tengo fe a tu ingenio!
Estos buñuelos me han gustado aun mas que la pizza. Que ricos buñuelos de queso. Umm
Bss
Virginia "sweet and sour"
Publica un comentari a l'entrada