dijous, 7 d’abril del 2011

Sushi (hosomaki i uramaki)

Fa pocs dies vaig anar al meu primer curs de cuina! Era un curs de tres hores i només era de sushi. Amb tres hores no és que puguis sortir expert en res, però et donen pinzellades i consells molt útils, després és qüestió d'anar practicant!

Com us he dit, era el meu primer curset de cuina i el de la Judith també. Vaig tenir la sort de què hi vam anar plegades. El dia abans ja estàvem nervioses com si anéssim vés a saber a on; i el mateix dia ni us explico. Va coincidir que anàvem vestides igual, coses de germanes, i amb el mateix davantal, així que va semblar que anéssim d'uniforme, ja ens deia la dona aquella: les dones de negre. Doncs mireu, amb el color la vam encertar perquè ens va explicar que el color blanc al Japó era senyal de dol. Així que la persona que feia el curs no anava de blanc, com van tradicionalment els cuiners, sinó que també anava de negre.

L'arròs que ens va recomanar és el Minori; un arròs especial per fer sushi i que el cultiven al Delta de l'Ebre. El wasabi ens va dir que millor que el compréssim en pols, ja que així no té colorants.

L'arròs del sushi es guarda en recipients de fusta, si no en teniu, com jo, el podeu posar a un recipient de ceràmica, a sobre d'un drap que sigui fi i l'emboliqueu o tapeu amb un altra drap.

Ens va recomanar dos llocs, que no tenen sushi, però que fan cuina tradicional japonesa. Ja els he provat tots dos i us els dic amb l'ordre que us els recomano: Bouzu i Mikasa.

I què us puc dir del sushi? Que a casa va agradar molt i pels que no us agradin gaire les algues us recomano els uramakis, que són els rotllets fets al revés, l'arròs queda a sobre, així no els hi notareu tant el gust.

Itadakimasu!








Ingredients (per a 4-6 persones):

4 tasses d’arròs Minori
8 tasses d’aigua
Algues Nori
Wasabi
1 mango
1 alvocat
Espàrrecs verds**
Gambes**
Llavors de sèsam negre
5 c/s de vinagre d’arròs
3 c/s de sucre *
1 c/p de sal

* El sucre el podeu fer servir glacé, així va millor de disoldre's.
** Els farem servir escaldats.


Preparació arrós:
Primer de tot hem de rentar l’arrós en abundant aigua perquè perdi el midó, un mínim de 5 o 6 vegades. L’escorrim i el col·loquem en una cassola juntament amb l’aigua. Ho cuinem 5 minuts a foc alt. A continuació el tapem i el deixem uns 15 minuts a foc mig. Passat aquest temps apaguem el foc i el deixem reposar durant 10 minuts sense treure la tapa de la cassola. El deixem refredar a temperatura ambient durant un mínim de dues hores.

Preparació Hosomaki de mango, espàrrec verd, alvocat i gambes:
Posem l’estoreta a la taula i estenem una làmina d’alga Nori -la part rugosa és la que ha d’estar en contacte amb l’arròs-. Posem l’arròs ben xafat a sobre de l’alga deixant un centímetre per la part de d’alt i de baix. Pintem, amb l’ajuda dels dits, una línea amb wasabi. Seguidament posem espàrrec verd, mango, alvocat i gamba, començant per la part més propera a nosaltres amb molt de compte, ho emboliquem amb film i ho deixem a la nevera una estoneta. Farem uns 6 talls de cada peça amb l’ajuda d’un ganivet ben afilat.


Uramaki de gamba:
Tenint en compte que aquests havíen de ser especials per l'Aina només hi havia gambes.
Posem l’estoreta a la taula, posem un tros, de la mateixa mida, de film i estenem una làmina d’alga Nori -la part rugosa és la que ha d’estar en contacte amb l’arròs-. Posem l’arròs a sobre de l’alga. Quan ho tinguem la girem. Pintem, per la part de l’alga, amb l’ajuda dels dits una línea amb wasabi. Seguidament hi posem les gambes en fila enrotllem començant per la part més propera a nosaltres amb molt de compte. Tirem llavors de sèsam torrat i negre. Ho emboliquem amb film i ho deixem a la nevera una estoneta. Fem uns 6 talls de cada peça amb l’ajuda d’un ganivet ben afilat.

31 comentaris:

Yves ha dit...

He tingut la sort de provar-los i, val a dir-ho, et van quedar molt bons!

Judith ha dit...

oeeeeeeeeeeeeeee! per fi ja podem fer sushi en condicions!!!! t'ha quedat espectacular, i boníssim que jo també els he tastat!!!! quan fem els próxim curs???? petonets sister!!!

Com Gat i Gos ha dit...

T'han quedat molt bé!!! Nosaltres varem començar a fer rotllets l'estiu pasat i ja no parem.... al orincipi feiem tant d'arros que en sobrava un munt je,je...

Lucia ha dit...

Hola Mónica! ara venc de veure el sushi de la Judith! fan motl bona pinta!

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola,
Quina enveja!! Avui doble entrada de sushi! T'ha quedat fantastic, de debó. Es veu tan bo.. Enhorabona! Petonets

Cook me tender ha dit...

Ostras us vau posar fines de maquis eh? Molt xula la foto i es veuen molt macos! El restaurant Mikasa ja l´he provat, però l´altre no! Gracies! Avuí vull japo per dinar....i ho faré! ^.^

Unknown ha dit...

Que bons!! t'han quedat perfectes, la cuina japonesa a casa ens fascina...

mil petons

maria ha dit...

Pues te han salido estupendos y además unos ingredientes buenísimos.Me ha encantado
Bsos

Ingrid ha dit...

Ohhhh Monica quina enveja!!!! em torna boja però boja el sushi, sashimi i els makis i tinc unes ganes de fer un curset!!!!!
Et van quedar de luxe...Deliciosos!!
Molts petonets guapa

el taller de cuina ha dit...

Que mones les germanes cuineres més coordinades!! Aquest sushi t'ha quedat tremendú!!!
Em moro de ganes de fer aquest curs.
I em permetré la frivolitat de dir que els cuiners, vestits de negre estan més guapos!! Tot i que a en Jordi la jaquetilla blanca li queda de conya (que no em posi a règim, ara aquest).
Petonets

Anònim ha dit...

Ostres, us han quedat super bé! Jo no n'he provat mai i crec que ha de esr boníssim! Uf! quan tenim per aprendre, em sembla que amb una vida no n'hi haurà prou. Me'n vaig a veure el de la Judith.
Una abraçada!

Bon Tiberi ha dit...

M'encanten aquestes dues germanes!!!!!! Ole, ole, ole!!!
Com li he comentat a la Judith m'encanta el menjar japonés, així, que faré la vostra proposta. A l'estiu vaig fer un intent (frustrat és poc, super-frustrat) de sushi...amb les vostres entrades no tenc excusa...però ho deixaré per més endavant, perque aquest cap de setmana em toca experimentar amb un bacallà.
Petonets guapa!!

Laura Homemade ha dit...

Que bons, t'han quedat perfectes!!! Com a la Judith!!! Els teus també seria cap´ç de menjar-me'ls tots!!
Ara que ja en sabeu, haureu de repetir!!!!
Laura (Cocina Homemade)

Rosa Ballerina ha dit...

Quina passada, tenen tan bona pinta, res a envejar als dels bons restaurants.
Veig que va valdre la pena el curs, jo mai m'entero d'aquestes coses, encara que, amb els meus horaris, ho tindria bastant malament per a poder assistir a un.

Petonets!!

Pilar ha dit...

Olé por tí Mónica, te han quedado impresionantes, me encantan los rollitos y la foto. ¡qué envidia de curso!.
muchos besos

Gemma ha dit...

Ei, amb tants sushis m'esteu fent venir ganes de menjar-ne, je je je... us han quedat sensacionals, aquest curset va ser tot un èxit!

Catieu ha dit...

Aneu tan conjuntades que fins i tot us heu posat d'acord en publicar la mateixa entrada!!!!! jejejeje.....
Que bé us ho passeu!!!! jejeje....
Noia t'han quedat d'escàndol....

Anònim ha dit...

Visca les germanes més xules de la blocosfera!! Moni, t'han quedat genials!! Jo tinc una estoreta i arròs per fer-ne... o sigui que seguiré totes les vostres indicacions i em posaré les piles!! La foto és genial!
Ah, i al pròxim curset m'hi apunto, eh? jijiji
Petonets guapíssima!
Sandra

Miquel ha dit...

te ha quedado genial este sushi y muy bueno seguro.
peto
miquel

Alba ha dit...

Què bonics us han quedat a totes dues!! Aquests sushis son molt originals amb els trossets de mango i verduretes. M'agraden molt!!

Jo també vull fer un curs d'aquest!!! :P

Molts petonets guapa!! :)

Chez Lola ha dit...

MmM bonissims!!!

Ana ha dit...

Monica que envidia me das, que ganas tengo de aprender a hacer sushi. Te han quedado estupendos.
Mil besos

Mayte ha dit...

Pues mira que yo ...muero por el sushi, vengo del blog de Judith, maravillosos los dos post de hoy :D

Yo con gusto me comía todo el plato...eso sí niña, pon más de tres piezas en el mío eh!!

Un besiño.

Silvia ha dit...

Hace años que no como sushi y mira uqe me gusta... La foto es preciosa y la receta genial.

Besos.

Anna ha dit...

Hola!
He vist també els de la Judith, i haurè de fer el curs jo, pq us han quedat molt be a totes dues!
Petons
Anna

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

T'ha quedat molt bé!

Asela Masià ha dit...

M'encanten els sushis, moltes vegades quan faig arròs bullit, ja siga integral o blanc, sempre en faig de sobra per fer sushis després; i t'he de dir que encara que l'arròs no estiga cuinat de la mateixa manera, estan igual de bons. Ara tinc un poc d'arròs a la nevera que m'ha sobrat hui, demà en faré. Besets.

fresaypimienta ha dit...

Quina pasada, t´ha quedat un sushi fantàstic, deu ser boníssim!!! petons

Marta ha dit...

Quina perfecció! encara és una assignatura pendent! a veure si m'hi poso un dia d'aquests...

Unknown ha dit...

m'agrada el teu sushi perquè no porta res cru!! es que no ho suporto i com li vaig dir a ta germana, ja he nat a vàries classes de sushi.
petonets!

antonia ha dit...

me encanta!! en casa lo hace mi marido, pero le diré que vea tu entrada para perfeccionar!!