divendres, 25 d’octubre del 2013

Mató amb ametlles i pipes garapinyades i reducció de ratafia

A casa qui feia les ametlles garapinyades era la padrina. La veritat és que ella no en feia sovint i, en aquells moments, a mi em preocupava més el resultat que el procés, ja que tenia molta pressa per baixar a jugar. Així que mai em vaig fixar, ni li vaig demanar, com ho feia.
 
Les vegades que n’he fet, m’he deixat portar per la intuïció, sense seguir cap procediment en concret. Tant és així que, quan vaig fer les primeres pel Memòries -les pipes-, em vaig adonar d’això i de que més tard hauria d’explicar com es feien. Quan vaig fer les ametlles ja vaig estar més atenta, però la meva explicació us semblarà una mica estranya... Em vaig guiar per la mida de les bombolles.





 

Ingredients:
Per a les garapinyades:
Ametlles i pipes crues
Aigua
Sucre integral de canya 


El mateix volum de cada un, per exemple: 1 tassa d’ametlles, 1 tassa d’aigua i 1 tassa de sucre

Per a la base: 

Galetes Digestive
Margarina vegetal (sense greixos hidrogenats)

Ratafia

Mató (nosaltres hem fet servir Cadí, perquè és menys consistent i se li pot donar forma)



Preparació:
Posar a escalfar una paella, afegir les pipes, l’aigua i el sucre i deixar a foc fort. Anar remenant. Quan la paella estigui plena de bombolles grans, abaixar el foc. Veureu que una estona després el líquid es va evaporant i només hi ha bombolles molt petites, és aleshores quan es pot pujar una mica el foc. No deixar de remenar. Ara és quan el sucre quedarà enganxat. Parar el foc i deixar refredar sobre un paper sulfuritzat o una safata de silicona.

Si no pareu el foc en aquest moment, el sucre es torna a fondre i queden brillants.

Repetir el procés amb les ametlles.

A un robot de cuina triturar les galetes i afegir la margarina al gust, us ha de quedar una pols. Reservar.

Posar a un cassó la ratafia i deixar-la a foc mig fins que es redueixi a la meitat del seu volum. Deixar refredar.

Per muntar el plat: fer una base amb la pols de galeta. Agafar el mató i donar la forma que es vulgui -es pot fer servir una cullera, un motllo, etc. per ajudar-se-. Endolcir-lo, si ve de gust. Tirar-hi una mica de ratafia, afegir les ametlles a trossos (nosaltres a trossos ben petits i pols –així queden més repartides i va millor de menjar el plat-) i les pipes. Acabar el plat amb una ametlla sencera, o les que es vulguin.

26 comentaris:

Chus Castro ha dit...

Apa quines postres, realment delicioses. M'agrada la combinació de les garapinyades amb el mató i la base de galeta. I la reducció de ratafia un 10. Petons.

Palmira POM ha dit...

Aixó són és que unes garapinyades!!! M'encanta la idea de fer servir pipes, mai n'he provat amb pipes i amb ratafia i mató, quin festival de sabors amb l'ametlla i tot... quines ganes de provar aquestes postres ben aviat...
Petonets i bon cap de setmana,
Palmira

Cinta ha dit...

uau quina pinta! m'encanten, són unes postres perfectes per les festes que vénen... apuntada, totalment! petons!

Heva ha dit...

Aiiii Moni, que se me acaba el mes y todavía no lo tengo!!!! Has dejado el listón muy alto, me encanta tu propuesta.
Feliz finde!!!

Pilar ha dit...

Seguro que la madrina te aprobaba con nota alta, porque la ccombinación es vuenísima.
A ver sí llego el próximo mes, que ando que no paró.
Besos

Pilar ha dit...

Quise decir Buenísima

trifasic de baileys ha dit...

pero quina pinta noia!!! mato i garrapinyades, em sembla que mai ho he tastat i es genial per fer una versió de un bon mato amb mel i nous que et donen moltes vegades!!! petons

Eva ha dit...

A part de la pinta que és boníssima, m'encanten tots aquests ingredients i més la combinació. Una participació genial!!

Judith ha dit...

jajaja, les dues parlem de la padrina!!! :P unes postres de luxe sister!! demà venim a dinar. Molts petonets

Gemma ha dit...

Les pipes garapinyades m'encanten!!!
I amb el mató, les ametlles i la ratafia, han de quedar de vici total.

Carmeta Rusquilleta ha dit...

La reducció de ratafia li dóna un toc sofisticat a aquestes garrapinyades!! Petonets!

Cristina ha dit...

Fantàstica combinació amb el mató..quina textura!...Veig que has gaudit molt fent-les-

rhuandsam ha dit...

Per favor, sou unes pros de les garrapinyades! El mató només amb mel ja m'agrada però si a sobre li posem totes aquestes coses bones ummmmm

Rosa Ballerina ha dit...

Quina bona pinta!! Amb el mató ha de quedar boníssims, jo mai havia vist pipes garrapinyades i ara m'ha picat la curiositat jjeje.

Petonets!!

Mònica Tarradellas ha dit...

Unes postres festives que combinen a la perfecció innovació i tradició!

Miquel ha dit...

Monica un tremendo postres y esta formula de hacerlo de la padrina bien facil y buena
Petons

Anònim ha dit...

Deliciós!!! no n'he fet mai, la provaré!
Gràcies, bonica!

Lídia ha dit...

Quins postres!!! quina combinació! mmmm.... jo no he provat mai de fer garrapinyada però amb paciencia crec que es pot fer perfectament!

petonets

Yves ha dit...

Té una pinta excepcional! Semblava que això de les garapinyades era senzill, però he vist com es fan i encara li veig més mèrit al plat!
Felicitats!

Kui_Netes ha dit...

Mmm... ha d'estar molt bo.
Salutacions.

Kui_Netes

La Cuina Violeta ha dit...

Com anfitriones de les garrapinyades us heu superat!
Una abraçada,
Nani

No tot són postres ha dit...

mmmm, així encara són més bones les garrapinyades!!!
PTNTS
Dolça

Carla ha dit...

UAU!! Quina bona pinta!
Trobo molt bona la combinació de les atmelles garrapinyades amb el mató. Segur que queda bonissima!

Us animo a que li feu una ullada al nostre blog i elaboreu una recepta amb formatges Betara!

http://bit.ly/betarablog


Per posar-vos en contacte amb mi:
carlapadro@xavierolive.com

Salutacions!

A peu coix. N. Sagués ha dit...

Quina bona companyia!

dosentrebambalinas ha dit...

Boníssim! Una combinació que m'agrada molt!
petons

Ernestina Causse ha dit...

Qué rico! Me encantan las garrapiñadas! Un beso