dimarts, 10 d’agost del 2010

Panzanella amb mongetetes i esparrècs verds

Aquest és el primer plat que vam fer el dia que va venir a dinar el meu pare. No pot prendre sal i aquesta amanida té varietat de gustos i una bona vinagreta així que en va poder gaudir tot i haver de renunciar a la sal.

La primera vegada que vaig veure aquesta recepta em va entrar pels ulls, tot i que no sabia què era una panzanella ... Una vegada resolt el misteri em va quedar a la carpeta de pendents i em va semblar un bon plat per a algú que no pot prendre sal.
La panzanella és una amanida de la Toscana que, en teoria, aprofita el pa del dia abans.

A petició de l'Yves un aclariment: nosaltres no hi vam posar sal, la recepta original en porta, per això a l'explicació i als ingredients surt sal. Qui en va voler, el Jordi i jo, ens la vam afegir al nostre plat.




Ingredients:

Per al pa:
60 ml d’oli d’oliva
2 grans d’all finament picats
4 llesques de pa de pagès, sense crosta i tallades a cubs
6 cullerades de parmesà ratllat
Sal
Pebre molt

Per a la vinagreta:
Una ceba de Figueres tallada fina
2 0 2 ½ de vinagre de vi blanc
El suc de mitja llimona
60 ml d’oli d’oliva
½ cullerada de mostassa


Per a l’amanida:
1 manat d’espàrrecs
Sal
Mongetes, blanques, cuites petites


Preparació:
Preescalfar el forn a 200º.
Barrejar el pa amb l’all, l’oli d’oliva, el parmesà, la sal i el pebre a un bol gran. Remenar fins que quedi tot ben incorporat. Passar a una safata pel forn i salpebrar. Enfornar i remenar, de tant en tant, fins que comencin a agafar color, uns 10 o 15 minuts. Retirar del forn i deixar refredar.
Barrejar la ceba amb el vinagre i el suc de la llimona i deixar durant uns minuts fins que afegim la resta dels ingredients de la vinagreta: l’oli d’oliva i la mostassa. Reservar.
Tallar els espàrrecs i fregir a la paella amb poc oli fins que siguin cuits.
Ja podem preparar la panzanella: a un bol barregem tots els ingredients: el pa torrat, els espàrrecs i les mongetes. Finalment afegir la vinagreta i la sal. Hi podem tirar més parmesà.